torsdag den 2. februar 2017

Barnets økonomi: 0-7 år





Børn kan i dag starte med at have deres egen lille "selvstændige" økonomi. Det kan være en god idé at starte tidligt, da det giver barnet mange fordele i takt med at barnet vokser op. I denne artikelserie vil vi kigge på hvilke produkter der kan være relevante for dit barn, og vi starter naturligvis med de yngste fra 0-7 år.

Da mange banker, sparekasser, realkreditinstitutioner og andre typer banker tilbyder forskellige former for produkter, har vi taget udgangspunkt i hvad Danske Bank tilbyder. Dette har vi valgt, da Danske Bank er Danmarks største bank.

Disclaimer: Pengeassistenten har IKKE modtaget nogen form for økonomisk tilskud fra Danske Bank for at bruge dem som case.

Børneopsparing

En af de mest oplagte kontoer at snakke om, er naturligvis børneopsparingen. En børneopsparing kan dog oprettes helt til børnene bliver 14 år, samtidig med at du kan lave indbetalinger i minimum 12 år på børneopsparingen.

Når du laver indbetaler, kan du ikke trække pengene ud igen. Pengene er bundet indtil en aldersgrænse, hvilket typisk er 18 eller 21 år.

De penge du indbetaler på børneopsparingen kan trække renter, mens du også kan vælge at investere dem i aktier eller investeringsfonde.

Det skal du vide om en børneopsparing:
  • Renterne eller afkastet fra aktier er skattefrie
  • Du kan maksimalt indbetale 3.000.- om året i 12 år (36.000.- i alt)
  • Kontoen kan oprettes fra år barnet bliver født til barnet er 14 år

Ponduskonto (børnekonto)

Det næste der kunne være relevant for et barn på 0-7 er det, som danske bank kalder for en ponduskonto. Alt efter hvilken bank du har, vil navnet være anderledes. Kontoen er dog blot en klassisk check-in konto, også kendt som en børnekonto.

Du har mulighed for at lave et ubegrænset antal indbetalinger, ligesom at du på vegne af dit barn kan overføre fra kontoen. At få et debitkort er ikke altid muligt. 

I takt med at barnet bliver ældre, har du mulighed for at lære barnet om simpel økonomi i form af overførsler. Du lærer barnet at der ikke findes en ubegrænset mængde penge, ligesom at du kan lære barnet at spare lidt op. 

Når barnet bliver 8 år, og dermed ikke kvalificerer sig til denne konto længere, vil den automatisk blive opgraderet til en konto, som vi kommer ind på i næste artikel. 


Andre kontoer

Der findes andre kontoer, som kunne være relevante til dit barn. Danske Bank har fx det de kalder for en "Gavekonto", som er en konto til dem der gerne vil give en person en gave i form af en opsparing. Når du snakker med din bank om dit barns økonomi, kan du sagtens stille dem et spørgsmål om hvorvidt de har andre relevante produkter til dit barn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar